Având în vedere creșterea prețurilor la energie și un soi de instabilitate economică națională și globală, în ultima vreme a devenit dificil să identificăm fără echivoc cea mai optimă metodă de încălzire a unei locuințe. În plus, sistemele de încălzire în sine variază la fel de mult ca și clădirile, istoricul acestora și preferințele proprietarilor în materie de locuințe. Cu toate acestea, în mod incontestabil, multe persoane care construiesc sau renovează case optează pentru încălzirea pe gaz. Deși instalarea unui astfel de sistem reprezintă doar jumătate din bătălie. Pentru a te bucura de o căldură optimă iarna și a nu pierde economii în exces, este necesară în continuare configurarea economică a instalației de încălzire pe gaz.
Pe scurt:
Configurarea eficientă a centralei termice pe gaz este importantă, pentru a asigura confortul termic și pentru a minimiza consumul și, implicit, costurile de încălzire.
Sezonul de încălzire în România durează de la șase până la chiar nouă luni.
Optimizarea cu succes a sistemului de încălzire pe gaz va fi influențată de mai mulți factori, printre care tipul și puterea centralei, suprafața casei sau starea de izolare a clădirii.
Temperatura optimă în casă este de aproximativ 20°C. Obișnuirea cu o temperatură mult mai ridicată înseamnă costuri mai mari, dar și o umiditate mai scăzută a aerului și un microclimat mai puțin favorabil pentru sănătate. Merită să ai grijă nu numai să adaptezi tipul și parametrii centralei termice murale, ci și să folosești controlere de temperatură eficiente, să verifici și să reîmprospătezi izolația clădirii și să scapi de obiceiurile nefavorabile de încălzire.
Temperatura corectă în casă
- Dormitor: 18 – 20°C
- Bucătărie: 19 – 21°C
- Baie: 22 – 24°C
- Camerele de serviciu: 12 – 14°C
Ce factori influențează setările unei centrale termice pe gaz? La întrebarea cum să configurezi cel mai bine o centrală pe gaz este dificil de răspuns fără echivoc. Acest lucru se datorează faptului că va depinde de mulți factori. La urma urmei, configurarea centralei va fi influențată nu numai de temperatura specifică pe care dorim să o obținem, ci și de puterea centralei utilizate, de suprafața totală a casei, de numărul de pereți interiori, de sistemul de control selectat în mod corespunzător, de izolarea clădirii, de obiceiurile bune sau rele de încălzire și multe altele. Doar juxtapunerea parametrilor menționați mai sus ne va apropia de un răspuns în cazul unei anumite case. Din acest motiv, discutăm despre cei mai importanți factori, astfel încât fiecare persoană implicată să poată ajunge la propria concluzie cu privire la cea mai bună modalitate de a configura încălzirea pe gaz în proprietatea sa.
Setările centralei termice și tipul și puterea dispozitivului
Primul aspect la care trebuie să acorzi atenție aici este tipul și puterea centralei pe gaz pe care o ai. Centrală tradițională, centrală cu condensare, cu o singură funcție sau cu două funcții, cu cameră de ardere deschisă sau închisă – fiecare dintre aceste dispozitive are caracteristici diferite și funcționează într-un anumit interval de putere (în general, de la câțiva până la câteva zeci de kW), care ar trebui ajustat în funcție de cerințele și condițiile noastre. O formulă simplificată ne permite să concluzionăm că ar trebui să existe o putere de aproximativ 0,6 kW pentru fiecare 10 m2 de suprafață de spațiu. Cu toate acestea, merită să ținem cont de faptul că orice parametru suplimentar de care avem nevoie (de exemplu, încălzirea suplimentară a apei menajere) va avea un impact semnificativ asupra puterii menționate. Astfel, o centrală termică cu o putere incorect reglată nu va încălzi suficient casa în cele mai reci perioade sau ne va expune la costuri inutile.
Cum îmi configurez în mod optim centrala termică pe gaz? Cea mai frecventă greșeală făcută de utilizatorii de centrale pe gaz este alegerea unei temperaturi prea ridicate pentru a menține căldura “pornită”. Desigur, nu toată lumea trebuie să se simtă confortabil la 19-20°C în casă, dar nu avem cum să ne așteptăm la facturi de gaz mai mici dacă ne setăm caloriferele la, să zicem,
25°C. Merită să afli mai multe din ghidul nostru privind temperatura optimă în casă. Pentru cea mai comună variantă de centrală murală cu condensare, cea mai optimă opțiune va fi să o setezi la o temperatură în intervalul 40-50°C. Pe de altă parte, condensarea gazului nu mai este posibilă peste 57°C.
Pe unde scapă cel mai mult căldura din casă?
Atunci când se utilizează o centrală termică pe gaz, termostatele de cameră pentru centralele pe gaz sunt un accesoriu excelent pentru sistemul de încălzire. Acestea garantează economii de energie și permit, de asemenea, adaptarea exactă a funcționării centralei la condițiile de căldură din anumite încăperi prin analiza inteligentă a bilanțului de câștig și pierdere de căldură. Aici trebuie făcută o distincție între încălzirea cu radiatoare și încălzirea prin pardoseală. Fiecare dintre aceste sisteme de încălzire are caracteristici ușor diferite și va necesita un software de control diferit. O soluție eficientă în locuință va fi utilizarea unui sistem zonal cuprinzător, în care temperatura din fiecare cameră din casă poate fi setată separat, independent, în funcție de preferințele utilizatorilor. Acest lucru se va traduce nu numai printr-o potrivire perfectă între software și cererea reală de căldură din casă, ci și prin economii reale. În plus, anumite controlere TECH selectate sunt echipate cu comunicare Open Therm. În practică, acest lucru înseamnă că, prin conectarea la anumite modele de centrale (modelele selectate cu comunicare Open Therm), putem seta temperatura dorită a sursei și gestiona curba de încălzire, utilizând senzorul de temperatură extern, precum și seta programul de încălzire și de apă caldă menajeră. În plus, parametrii, adică temperatura centralei, apa caldă menajeră, puterea arzătorului, sunt afișați în timp real. După cum poți vedea, controlerele potrivite îți vor permite să reglezi în mod constant funcționarea centralei termice pe gaz și să menții astfel temperatura ambiantă indicată, reacționând la orice schimbare a temperaturii exterioare și ajutându-te astfel să obții configurarea optimă a instalației de încălzire pe gaz într-un mod foarte simplu și accesibil.
Economii de încălzire: factori suplimentari
În multe cazuri, a avea dispozitivul potrivit și a-l utiliza cu pricepere nu este suficient. Mai mulți factori aparent secundari vor avea, în general, un impact semnificativ asupra atingerii temperaturii dorite și asupra dezvoltării unui sistem de încălzire consecvent și previzibil.
Controlul sistemului de încălzire
O centrală termică pe gaz cu parametrii potriviți nu este, în multe cazuri, suficientă. Atunci când îți optimizezi sistemul de încălzire a locuinței, controlerele adecvate vor fi de neprețuit. Utilizarea termostatelor electronice de temperatură va facilita cu siguranță gestionarea eficientă a energiei termice.
Izolarea clădirii
Un hardware bun, un software profesional și setări optime nu sunt suficiente dacă starea clădirii este în stadiu precar. O fațadă veche și uzată și o izolație slabă a clădirii, fisuri și crăpături în pereți, un acoperiș, ferestre și uși care prezintă scurgeri – aceste probleme determină, în general, scăderea semnificativă a eficienței sistemului de încălzire.
Obiceiuri favorabile
În timpul perioadei de iarnă, ventilația încăperilor trebuie să fie scurtă și intensă. În caz contrar, vom perturba temporar procesul de funcționare a centralei termice. În zilele însorite, în loc să acoperim ferestrele, este o idee bună să lăsăm să pătrundă în încăperi puțină lumină solară, adică căldură gratuită din natură. De asemenea, nu uita că radiatoarele acoperite de mobilă, perdele sau haine care se usucă în apropiere vor emite considerabil mai puțină căldură în încăpere.
0 Comments