Sistemele moderne de încălzire devin din ce în ce mai importante, deoarece o bună eficiență energetică este o modalitate excelentă de a reduce facturile de energie. Doi factori principali influențează acest lucru: izolarea imobilului și eficiența sistemului de încălzire. Eficiența energetică este un criteriu important pentru alegerea sistemului de încălzire potrivit, dar considerentele legate de economie de spațiu și de caracterul practic pot juca, de asemenea, un rol, la fel ca și considerentele legate de designul interior și de amenajare. Am alcătuit o listă de opțiuni din care poți alege atunci când te gândești să îți modernizezi sau să îți înlocuiești sistemul de încălzire și ce ar trebui să iei în considerare atunci când faci alegerea.
Care sunt avantajele sistemelor de încălzire moderne?
Valoarea finală a facturii lunare de energie depinde de cantitatea de energie pe care o folosești, așa că, ca regulă generală, dacă folosești mai puțin, plătești mai puțin. Este o modalitate accesibilă de a reduce cererea, de a te încălzi la o temperatură mai scăzută, de a pune un pulover pe tine sau de a reduce nivelul unităților de încălzire din anumite încăperi. În același timp, este mai convenabil să utilizezi mai eficient energia pe care o cumperi.
Care sunt cele mai comune sisteme de încălzire?
Șemineu, sobă
Șemineul a fost mult timp tehnologia dominantă de încălzire, dar, de-a lungul timpului, a fost înlocuit de sobă, datorită capacității mai bune de retenție a căldurii. Acestea sunt piese estetice, dar ar trebui considerate în primul rând ca încălzire suplimentară și pot fi o soluție bună de reducere a costurilor în perioadele de tranziție.
Cazan pe gaz, centrală termică pe gaz, centrală murală în condensare
În timp ce cazanele pe gaz și centralele pe gaz sunt adesea folosite ca unități generatoare de căldură, centralele cu condensare oferă costuri de încălzire semnificativ mai mici. Acestea sunt capabile să recicleze căldura produselor de ardere. Funcționarea lor economică se bazează pe temperatura scăzută a apei de încălzire de retur, astfel încât sunt utilizate în principal pentru încălzirea prin pardoseală, prin pereți sau prin tavan. În cazul sistemelor de radiatoare, pentru cazanele în condensare trebuie alese unități mari de degajare a căldurii.
Încălzirea cu convector pe gaz
Avantajul este că temperatura din fiecare cameră poate fi controlată independent, dar sunt necesare multe unități pentru a încălzi o proprietate mare. Acestea au o capacitate mai slabă de retenție a căldurii, iar pocnetul constant al capacului plăcii poate fi o pacoste.
Cazane pe combustibil solid și mixt
Cazanele pe combustibil solid sunt o opțiune obișnuită în absența unei rețele de gaz, unde se poate folosi lemn, cărbune sau alte materiale adecvate pentru a genera căldură, în timp ce cazanele pe combustibil mixt pot fi alimentate cu combustibil solid sau cu gaz. Acestea sunt costisitoare la instalare, dar sunt simple de utilizat și pot fi reparate de aproape orice profesionist. Cu toate acestea, nu trebuie să ne ocupăm doar de depozitarea combustibilului, ci și de reumplerea continuă a cazanului și de îndepărtarea produselor de ardere.
Ce sisteme moderne de încălzire putem alege?
Încălzirea cu infraroșu
Încălzirea cu infraroșu transformă energia electrică într-o undă de căldură în infraroșu. Aceasta poate fi montată pe pereți sau pe tavane ca unitate de disipare a căldurii sau instalată în podea ca strat de film. Este simplu și ieftin de instalat, fără a necesita întreținere.
Dezavantajul este că se încălzește rapid, dar se răcește rapid, fără a reține aproape deloc căldura. În plus, suprafața sa poate atinge temperaturi de până la 100°C, astfel încât este întotdeauna mai bine să fie instalată pe tavan.
Este utilizată în principal în clădirile bine izolate. Odată pornită, temperatura dorită este atinsă rapid.
Pompa de căldură
O pompă de căldură extrage energia stocată de soare din aer, apă sau sol, din care poate colecta căldura mediului înconjurător și apoi o disipează în interiorul imobilului. Este foarte eficientă din punct de vedere energetic, emițând mult mai multă căldură decât energia electrică pe care o preia.
Un dezavantaj este faptul că este alimentată cu energie electrică, astfel încât, în cazul unei pene de curent, unitatea nu va funcționa. Are un preț de cost ridicat, dar acesta poate fi redus semnificativ cu ajutorul diferitelor subvenții.
Ar putea merita să iei în considerare această soluție dacă dorești să instalezi un sistem de încălzire extrem de inovator și ecologic, dacă îți permiți investiția și dacă locuiești într-o locuință mai mare, de cel puțin 150 mp, în care să poți profita de avantaje.
Energia geotermală
Energia geotermală poate fi extrasă cu ajutorul unei pompe de căldură speciale, folosind țevi forate în pământ pentru a extrage energia termică stocată în sol. Dezavantajul este că este dificil de instalat și necesită adesea multă planificare. De asemenea, este costisitoare, perioada de recuperare a investiției poate fi mai lungă din cauza investiției ridicate, dar pe termen lung poate reduce la minimum costurile de încălzire și nu produce emisii.
Încălzirea cu fotovoltaice
Panourile fotovoltaice sunt o soluție modernă care poate furniza energia electrică pentru întreg consumul de electricitate al gospodăriei tale, precum și acoperi costurile de încălzire cu o centrală electrică sau calorifere electrice.
În ceea ce privește costurile, în timp ce panourile solare erau într-adevăr mai demult scumpe, se așteaptă ca prețul lor să se reducă substanțial în următorii câțiva ani. Deci, având în vedere viabilitatea lor economică și sustenabilitatea în ceea ce privește mediul, sistemele fotovoltaice sunt într-adevăr o investiție care merită făcută.
S-au lansat în ultimii ani programe finanțate de stat, prin care se decontează până la 90% din valoarea totală a unei astfel de investiții, un ajutor considerabil pentru cei care doresc să își monteze un sistem de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie regenerabilă. Stimulentele financiare oferite fac din panourile solare o alternativă de investiții atractivă.
Ce unități de difuzare a căldurii sunt disponibile?
Încălzire cu radiatoare
Aceasta este soluția tradițională, cea mai frecvent utilizată. Se încălzesc rapid și pot fi controlate individual. Acestea pot fi electrice, cu apă caldă sau încălzire mixtă. Sunt fabricate din fontă sau din aluminiu și oțel.
Încălzirea prin pardoseală
Există tipuri de încălzire electrică și cu apă caldă, ambele fiind alternative la calorifere, care economisesc energie: acestea din urmă funcționează la 60-70°C, în timp ce încălzirea prin pardoseală poate atinge temperatura dorită la 35°C. Aceasta are o suprafață mai mare pentru o disipare excelentă a căldurii și încălzește încăperea de dedesubt, mai degrabă decât doar dintr-un singur punct.
Este mai costisitoare la instalare și necesită lucrări considerabile pentru modernizare și reparații. În același timp, își poate recupera costurile, oferind o încălzire economică.
Încălzire în perete, încălzire în tavan
Principalul lor avantaj este că rămân ascunse și nu ocupă spațiu în interior. Ele se încălzesc încet și apoi asigură o temperatură constantă pentru o perioadă lungă de timp. Disiparea lor de căldură este chiar mai bună decât încălzirea prin pardoseală, sunt ușor de instalat și chiar fac ca toate încăperile să poată fi controlate independent.
Încălzirea cu aer
Tehnologia constă în faptul că căldura este transferată în interiorul clădirii prin intermediul aerului, încălzind-o iarna și răcind-o vara. Acest lucru necesită instalarea unui sistem de conducte în fiecare încăpere, unde aerul cald este livrat printr-o grilă de aerisire. Sistemul asigură nu numai încălzirea, ci și ventilația, fiind foarte ușor de controlat și putând ajunge rapid la temperatura stabilită.
Atunci când încălzirea întâlnește designul
În epoca incendiară a încălzirii, singura cerință pentru unitățile care emiteau căldură era ca acestea să furnizeze căldură. Un radiator din fontă își poate face treaba, dar designul său robust s-ar potrivi cu greu într-o cameră în stil mai modern. Șemineele sunt o soluție veșnică pentru a adăuga confort unei încăperi, dar sunt economice doar ca încălzire suplimentară, în condițiile în care trebuie să păstrezi o rezervă constantă de combustibil.
Dacă te gândești la un radiator, la un panou de încălzire sau la un panou infraroșu, ai de ales dintr-o gamă largă. Acestea sunt disponibile într-o varietate de culori și stiluri, și poți chiar să-ți decorezi peretele din sufragerie cu un design creativ.
Care sunt considerentele de care trebuie să ții cont atunci când proiectezi un sistem de încălzire?
Care este scopul introducerii unui nou sistem de încălzire?
Atunci când construiești o casă nouă, situația este mai simplă, singura limită este bugetul tău sau mediul natural. Eficiența sistemelor cu pompe de căldură sau a sistemelor solare termice depinde, de asemenea, în mare măsură, de factorii de mediu.
O pompă de căldură poate fi adăugată la un cazan în condensare într-un proiect de renovare sau modernizare, formând un sistem hibrid, dar vei fi oarecum legat dacă vrei să completezi un sistem existent. Un sistem electric de încălzire prin pardoseală, de exemplu, trebuie adesea instalat în betonul de substrat, ceea ce ar implica lucrări disproporționate în timpul unei renovări.
De asemenea, este important dacă dorești o încălzire principală sau suplimentară. O soluție simplă pentru un sistem existent este o unitate de încălzire electrică, care necesită doar o priză liberă pentru instalare. Dacă vrei să economisești gazul sau vrei o temperatură ușor mai caldă în camera copiilor, aceasta ar putea fi alegerea ideală.
Care este bugetul tău?
Bugetul nostru va avea o influență majoră asupra opțiunilor disponibile. Cele mai moderne tehnologii au un cost de investiție ridicat, dar pot, de asemenea, să ne reducă facturile de încălzire la zero pe termen lung. Un panou infraroșu sau un panou de încălzire este mai ieftin, dar consumul ridicat de energie electrică al acestora ne poate crește semnificativ factura de electricitate în absența panourilor solare
De asemenea, merită să verifici dacă sunt disponibile subvenții pentru soluția pe care o alegi.
Care este capacitatea clădirii?
Merită să luăm în considerare caracteristicile clădirii sau ale încăperii: orientarea acesteia, dimensiunea, înălțimea tavanului sau izolația termică. Panourile fotovoltaice funcționează cel mai bine atunci când sunt orientate spre sud și la un unghi de 35° – întrebarea este dacă locația proprietății și designul acoperișului sunt adecvate. O bună izolație termică este deosebit de importantă, iar unele soluții de încălzire pot fi eficiente doar dacă aceasta este asigurată.
Surse alternative de energie cu soluții hibride
În trecut, încălzirea electrică era utilizată pentru sarcini suplimentare sau atunci când nu existau alte opțiuni. Ea este costisitoare în sine, dar prin furnizarea energiei necesare dintr-o sursă alternativă, cum ar fi panourile fotovoltaice, mai degrabă decât din rețeaua electrică, aceste costuri pot fi evitate și chiar se pot obține emisii zero.
Combinație de panou fotovoltaic și panou de încălzire
Panoul de încălzire dă o impresie modernă și minimalistă în aspect, iar atunci când este combinat cu un panou fotovoltaic, creează un sistem de încălzire modern și inovator. Eficiența sa este excelentă, se încălzește aproape instantaneu, este reglabil în funcție de cameră și ocupă puțin spațiu.
Principala problemă este consumul său, care poate fi eliminat din cheltuielile noastre cu ajutorul sistemului fotovoltaic. Condiția este să îți măsori cu exactitate necesarul de energie, de preferat cu ajutorul unui profesionist, astfel încât sistemul instalat să îți poată acoperi consumul.
Combinație de panouri fotovoltaice și panouri cu infraroșu
Infrapanourile sunt avantajoase și atunci când sunt combinate cu panourile fotovoltaice. Trebuie să se țină cont de considerente similare cu cele legate de panoul de încălzire: se încălzește rapid, dar reține mai puțin căldura și trebuie să se acorde atenție la proiectarea sistemului. După cum s-a menționat mai sus, suprafața este foarte caldă în timpul funcționării – cu toate acestea, nu merită montat pe tavan doar din acest motiv, ci și pentru că aici își poate produce cel mai mare efect.
Combinație de panou fotovoltaic și pompă de căldură aer-apă
Dintre pompele de căldură, cea aer-apă este cea mai simplă și mai ieftină de instalat, folosind energia termică din aer. Eficiența sa depinde de factorii de mediu, iar temperaturile exterioare excesiv de scăzute pot reduce semnificativ eficiența sa.
Este o investiție costisitoare, care costă zeci de mii de lei, dar după aceea putem uita nu numai de emisii, ci și de plata facturilor la utilități. În timpul funcționării, este nevoie de energie electrică pentru a face să funcționeze sistemul de circulație, pentru a comprima gazul de transfer de căldură și pentru a-l evapora, ceea ce sistemul fotovoltaic poate acoperi.
Energie geotermală și energie solară
Încălzirea geotermală utilizează căldura din sol sau din apele subterane. Stratul superior al solului absoarbe 50% din razele solare și poate asigura necesarul sistemului pe tot parcursul anului. Nu necesită mai multă energie electrică decât soluțiile aer-apă, folosite pentru a alimenta echipamentul și nu pentru a genera căldură.
După cum se poate observa, sistemele de încălzire oferă o gamă largă de opțiuni: de la ieftin la scump, de la electric la hibrid, de la ecologic la emisii zero, de la tradițional la inovator. Cele mai moderne investiții sunt costisitoare, dar factura de utilități trebuie plătită în fiecare lună – așa că merită să faci o alegere chibzuită pentru a te asigura că soluția ta de încălzire este economică pe termen lung. Încălzirea pe lemne devine un lucru de domeniul trecutului, iar tehnologiile moderne de energie regenerabilă apar una după cealaltă și pentru locuințele familiale. În această gamă largă de opțiuni, este dificil să găsești soluția ideală ca persoană neprofesionistă și merită întotdeauna să apelezi la ajutorul unui profesionist pentru a decide ce soluție de încălzire să alegi. La Kluner, experții noștri sunt familiarizați cu caracteristicile, avantajele și dezavantajele tuturor sistemelor de încălzire, ceea ce le permite să găsească soluția ideală pentru tine. Contactează-ne cu încredere!
0 Comments