fbpx

Încălzirea prin pardoseală vs. radiatoare

În România metoda de încălzire a locuinței cel mai des utilizată este încă, încălzirea cu radiatoare, calorifere mai pe înțelesul tuturor.

Totuși în ultimii ani, interesul consumatorilor în privința sistemelor moderne de încălzire, cum este încălzirea prin pardoseală, a crescut considerabil.

Există câteva aspecte importante de menționat, când începi să faci research pentru a te convinge ce variantă este de preferat să îți  alegi pentru încălzirea locuinței:

  1. Din punct de vedere al design-ului și al suprafeței locuinței, este de preferat să alegi un sistem de încălzire prin pardoseală. Am să-ți și argumentez:
  • Nu pierzi spațiu prețios, chiar dacă radiatoarele din ziua de azi pot fi de diverse dimensiuni, mai mari sau mai mici, mai late sau mai înguste, totuși îți vor ocupa spațiu din suprafața încăperii…să nu mai vorbim despre faptul că poate deveni loc de înșirat haine la uscat sau mai rău, loc de dat cu capul (dacă aveți pitici năzdrăvani)! P.S.: Chiar nu glumesc când spun „loc de dat cu capul”..am caz concret în familie..3 frați și toți trei cu „stea în frunte…semne evidente că le-a stat caloriferu-n drum!!!

2. Din punct de vedere al eficienței:

  • Un mare avantaj, spre deosebire de încălzirea clasică (cu radiatoare), este faptul că încălzireaprinpardoseală oferă o eficiență mai mare datorită modului în care aerul cald se ridică de la sol și se distribuie uniform în toată încăperea, pe suprafețe mari. Acest aspect permite realizarea unei încălziri omogene, prin radiație termică, cu o temperatură constantă în orice punct al încăperii. Căldura degajată de radiatoare se simte doar în perimetrul acestora și o mare parte din energia termică se pierde.

3. Din punct de vedere al costurilor (cred că trebuia să-l pun pe locul 1):

  • Într-adevăr noul ”trend”, sistemul de încălzire prin pardoseală este destul de costisitor atât din punct de vedere al materialului folosit cât și în ceea ce privește costurilor de instalare, prin comparație cu varianta în care îți echipezi locuința cu radiatoare. Dar…pe termen mediu și lung, costurile inițiale se vor amortiza o dată prin #eficiența sistemului, care nu mai duce la pierderi mari de căldură și la suprafețe întinse rămase neîncălzite, #consum redus de energie, tocmai datorat eficienței și pierderilor nesemnificative de căldură, dar mai ales prin prisma faptului că încălzirea prin pardoseală oferă un nivel optim de căldură, dar la o temperatură mult mai scăzută (max 35 grade Celsius) spre deosebire de radiatoare, ceea ce conduce la costuri de funcționare mult mai reduse.

Tu te-ai decis ce variantă ți se potrivește cel mai bine?

 

Privacy Policy Settings