fbpx

Tendințe!!! Ventilația mecanică cu recuperare de căldură

Ce sunt recuperatoarele de căldură?

Recuperatoarele de căldură sunt unități moderne de tratare a aerului din locuință. Ansamblul este compus dintr-un schimbător de căldură care funcționează prin evacuarea, pe de o parte a aerului viciat din încăperi prin grile de ventilație, fără însă a extrage și căldura, în timp ce printr-un circuit separat, se introduce aer proaspăt de afară, filtrat de praf și alergeni. Recuperarea de căldură produce economii și eficiență energetică tocmai prin faptul că la schimbarea de aer, căldura din interior nu se pierde.

Pe piață au apărut în ultimii ani mai mulți producători de astfel de unități, tocmai pentru că cererea pieței este în continuă creștere.  Printre cele mai renumite branduri de astfel de recuperatoare se numără producătorul polonez Wanas, care după mulți ani de muncă în industria de ventilație și încălzire, datorită experienței acumulate și pasiunii pentru creație a conceput  recuperatoare de economie de energie, fiabile și performante. Pentru a crea aceste produse, și-au folosit cunoștințele despre nevoile utilizatorului final, ceea ce le-a permis să proiecteze produse care să asigure un nivel ridicat de confort în utilizare atât în ​​construcții rezidențiale, cât și în servicii. 

Oferta lor cuprinde unități de recuperare a căldurii cu o capacitate cuprinsă între 250 și 1300 m 3/h. Caracteristicile principale ale produselor sunt funcționarea silențioasă, eficiența termică ridicată, consum redus de energie și costuri reduse de funcționare asociate cu înlocuirea filtrului. În mod standard, recuperatoarele au un controler intuitiv, sensibil la atingere, iar la achiziționarea modulului de internet WANAS MOBILE CONTROL W-15, se poate controla de la distanță unitatea de tratare a aerului prin Internet, utilizând dispozitive mobile.

Interesul pentru sistemele de ventilație mecanică și conștientizarea clienților crește de la an la an, ceea ce impune producătorului să vină mereu cu soluții noi, inovatoare, care să răspundă așteptărilor celor mai pretențioși utilizatori. 

Recuperatoarele WANAS îndeplinesc toate cerințele UE în conformitate cu Directiva Parlamentului European nr.  1254/2014 din 11 iulie 2014  în ceea ce privește cerințele de proiectare ecologică pentru sistemele de ventilație. 

Dar de ce să alegi un sistem de ventilație mecanică cu recuperare de căldură?

  1. Mai toate locuințele nou construite întâmpină dificultăți în ventilarea încăperilor, prin prisma faptului ca sunt construite într-un mod accelerat, dar chiar și sistemele de izolare tot mai performante, împiedică într-o oarecare măsură o bună ventilare a locuinței. Principalele probleme semnalate sunt umiditatea crescută, condensul, lipsa aerului și așa numitul “efect de seră”. În consecință, proprietarii de locuințe noi sunt constrânși să caute soluții de ventilare a locuinței, iar o variantă optimă o reprezintă recuperatoarele de căldură.
  2. Fiind un sistem care evacuează aerul viciat, dar mai ales pentru că recuperatoarele de căldură au un sistem de filtrare performant al aerului pe care îl introduc în încăperi, utilizând un astfel de sistem veți beneficia constant de un aer proaspăt, eliminând totodată fenomenele de igrasie, umezeală excesivă și condens, menținând nivelul dioxidului de carbon în limitele agreate, pentru a vă asigura o bună oxigenare și un mediu sănătos de locuit.
  3. Atenție! Poluarea interioară este mult mai periculoasă decât poluarea exterioară. Tocmai de aceea, mai ales în orașele cu nivel ridicat de poluare, sunt recomandate a fi folosite astfel de sisteme mecanizate, pentru a nu fi nevoiți să inhalăm tot aerul poluat care intră pe ferestrele locuinței. Un sistem de ventilație de calitate oferă posibilitatea de filtrare a prafului, polenului și alergenilor din aerul exterior, astfel încât aerul introdus să fie curat și nepoluat.
  4. Deși multă lume nu știe, recuperatoarele de căldură se pretează foarte bine pentru a fi utilizate și în sezonul cald. Un astfel de sistem ne ajută, în zilele călduroase de vară să avem un aport de aer proaspăt, fără a deschide ferestrele. Aerul introdus este mult mai rece, decât cel existent în mod normal în exterior tocmai pentru că este adus cât mai aproape de temperatura celui din interior, datorită energiei cedate de aerul viciat expulzat. Astfel aportul de aer proaspăt va avea o temperatură aproximativă de 27 de grade și nu 35 de grade, spre exemplu dacă lăsăm să intre aerul pe fereastră. În acest fel funcționează recuperarea energiei pe timpul verii și este un   “ajutor”de nădejde al unității de aer condiționat.
  5. Ca o ultimă remarcă, pe lângă faptul că echiparea locuinței cu un sistem de ventilație mecanică cu recuperare de căldură, s-a dovedit prin numeroase studii  că produce eficiență energetică, reducând costurile cu până la 25%, se preconizează că în viitorul apropiat, fără o ventilatie „automată” a locuinței cu o recuperare eficientă a căldurii, nu vor mai putea fi atinse cerințele regulamentelor de economisire a energiei.

În concluzie, echiparea spațiului de locuit cu un sistem de ventilație mecanică cu recuperare de căldură este o investiție garantată pentru a economisi, pentru a asigura permanent un climat sănătos tuturor membrilor familiei, și nu în ultimul rând pentru că îi va crește semnificativ valoarea o dată ce obligativitatea de a echipa locuința cu un astfel de sistem modern și performant va deveni realitate.

Tu ești dispus să investești pentru sănătatea și viitorul tău?

Privacy Policy Settings